Farebné variácie, čiernobiele inšpirácie a jarné abstrakcie

Bonusom výstavy ČIERNOBIELA TRIKRÁT INAK je individuálna prezentácia vlastnej tvorby všetkých troch výtvarníkov – Michaely Högger, Ivana Gertliho a tiež mňa, Martiny Majcherovej, v ďalších, takisto farebne zaujímavých výstavných priestoroch Vagačovho domu, a to v „azúrovom, slnečnom a vínovom salóniku“.

Málokedy sa výtvarníkovi naskytne možnosť vystavovať svoje diela na farebnom pozadí. Vagačov dom ponúka hneď štyri takéto výstavné priestory, pričom každý je sfarbený úplne inak a to nielen v rámci odtieňu, ale aj v rámci sýtosti jednotlivých farieb. Do najväčšej miestnosti, ktorá má tmavomodré steny, sme umiestnili spoločný projekt „Čiernobiela trikrát inak“ a zvyšné tri miestnosti sme využili na vlastné výstavy.

1682496253772jpg

Ivan YWAN Gertli - Farebné variácie v Azúrovom salóniku

Ivan sa narodil vo Zvolene a vyrastal v Hriňovej. Začiatkom sedemdesiatych rokov sa presťahoval do Zvolena, kde žije a tvorí doteraz. Vo svojej tvorbe sa venuje najmä technikám kresba, maľba a opracovanie kameňa, ale aj kresleniu vtipov, karikatúr a fotografovaniu. V roku 1991 sa stal členom združenia výtvarníkov Zvolenská sedmička a od roku 2001 je členom združenia Detvianska umelecká kolónia. Má za sebou množstvo autorských ale aj kolektívnych výstav, pravidelne sa zúčastňuje podujatí Zvolenský výtvarný salón a Ateliér pod nosom. Posledné roky tvorí pod pseudonymom YWAN.

V Azúrovom salóniku predstavil svoje farebné variácie pozostávajúce z piatich dvojíc obrazov, ktoré vytvárajú paralelné kombinácie farieb v takmer identických kompozíciách, niektoré v jednotnom farebnom tóne a niektoré zas vo farebnom kontraste s efektom negatívu.

1682496253740jpg1682496253660jpg13jpg

Michaela Högger – Jarné abstrakcie v Slnečnom salóniku

Michaela je slovenská výtvarníčka a maliarka. V tvorbe sa zaoberá najmä abstraktnou štruktúrovanou maľbou. Vychádza z reality, inšpiruje sa prírodou, či človekom. Od roku 2020 je členkou združenia Zvolenská sedmička, ktoré združuje výtvarných umelcov zvolenského regiónu. Na konte má množstvo samostatných a spoločných výstav na Slovensku a vo Švajčiarsku. V roku 2020 bola ocenená v celoštátnom kole slovenskej postupovej súťaže Výtvarné spektrum. Momentálne žije a tvorí vo Zvolene.

V Slnečnom salóniku predstavila svoje veľkoformátové plátna inšpirované prebúdzajúcou sa jarnou prírodou. Sýto sfarbené kvety na jej obrazoch s príchodom prvých slnečných lúčov ožívajú, a to doslova, keďže v nich môžete rozpoznať ľudské tváre, či postavy.

1682496253726jpg1682496253684jpg

Martina Majcherová – Čiernobiele inšpirácie vo Vínovom salóniku

Martina je výtvarníčka pochádzajúca zo Zvolena. Vo svojej tvorbe sa zameriava najmä na čiernobielu realistickú maľbu, ale nie je jej cudzia ani čiernobiela fotografia. V dielach zobrazuje najmä motívy architektúry, štruktúry zväčša prírodnín, kvety, zátišia a portréty. Od roku 2015 je členkou výtvarného združenia Zvolenská sedmička. Pravidelne vystavuje na samostatných ale aj kolektívnych výstavách. V roku 2021 bola finalistkou celoslovenského kola v postupovej súťaži Výtvarné spektrum. V súčasnosti žije a v súkromí tvorí v meste Zvolen.

Vo Vínovom salóniku som predstavila svoje čiernobiele chalupárske inšpirácie. Sú nimi zväčša rôzne prírodniny, ktoré vzhľadom na opakujúci sa štruktúrny vzor vytvárajú až akýsi optický 3D efekt. Všetky pochádzajú z našej chalupy v Banskej Štiavnici.

Prajeme Vám príjemný umelecký zážitok!

441jpg1682496253699jpg1682496253672jpg


1.4.-2.6.2023
Vagačov dom Detva

Výstava zrealizovaná Podpolianskym osvetovým strediskom v spolupráci s Vagačovým domom   v Detve, Banskobystrickým samosprávnym krajom a výtvarným združením Zvolenská sedmička.
ĎAKUJEME!