Zvolenský výtvarný salón 2020

A po roku tu máme opäť ZVOLENSKÝ VÝTVARNÝ SALÓN, ktorý organizuje naše výtvarné združenie ZVOLENSKÁ SEDMIČKA v spolupráci s mestom Zvolen. Je to už 27. ročník tohto podujatia a so svojou tvorbou sa na ňom predstavia členovia združenia a ich hostia.
IMG_20200706_095555jpg

IMG_20200704_144738jpg

IMG_20200704_144921jpg

IMG_20200706_195119jpg

Salón oficiálne otvoril výtvarník, karikaturista a dlhoročný člen združenia Ivan Gertli, ktorý vo svojom príhovore odborne zhodnotil tohtoročný výber vystavovanej tvorby a predstavil všetkých vystavujúcich. O hudobný doprovod sa postaral vynikajúci gitarista z Banskej Bystrice Miroslav Pazdera.

Na salóne je tento rok vystavovaných celkom 47 diel od 17-tich autorov a ja vám ich postupne predstavím v tomto blogu. Avšak ešte predtým pár slov o našom združení.

Zvolenská sedmička vznikla v roku 1991 vo Zvolene a keďže zakladajúcich členov bolo sedem, názov asi netreba podrobnejšie vysvetľovať. Hlavným poslaním ZV7 je združovať neprofesionálnych a profesionálnych výtvarníkov, umelcov, fotografov a umožniť im realizovať a konfrontovať svoju tvorbu či už vo vnútri združenia, alebo mimo neho. ZV7 tiež pomáha mladým začínajúcim výtvarníkom a to nielen skúsenosťami a konzultáciami, ale aj možnosťou zúčastňovať sa na spoločných výstavách, čo je pre každého začínajúceho umelca výborná skúsenosť, keďže spätná väzba "priamo v teréne" je neodmysliteľnou súčasťou akejkoľvek tvorivej činnosti. Od svojho vzniku až doteraz ZV7 absolvovala 27 výtvarných salónov, približne toľko výtvarných plenérov, kopu samostatných výstav jednotlivých členov združenia, množstvo sochárskych a výtvarných sympózií a tiež akcií pre deti. Takže naozaj pestrá paleta rôznorodých umeleckých počinov, ktorými "Sedmička" nesporne obohatila kultúrny a spoločenský život mesta Zvolen a jeho okolia. 

A teraz už k našim vystavujúcim:

Jana Faltinová - dlhoročná členka združenia, venuje sa maľbe a kombinovaným technikám, jej tvorba je plná farieb a prepracovaných detailov.

Faltin1jpg


Ján Fiťma - známy zvolenský karikaturista, tvorca kresleného humoru, držiteľ mnohých ocenení nielen v oblasti karikatúry.

IMG_20200704_153005jpg


Ivan Gertli - známy zvolenský kamenár, venuje sa rôznym výtvarným technikám, kreslenému humoru a karikatúre. 

Gertlijpg


Marián Haas - jeden zo zakladateľov združenia, grafik, autor našej webstránky, venuje sa maľbe a kresbe.

Haas1jpg


Michaela Högger - najnovšia členka združenia, venuje sa abstraktnej veľkoformátovej tvorbe.

Hoggerjpg


Peter Hotra - výtvarník, básnik a spisovateľ, hosť tohtoročného salónu.

Hotrajpg


Milan Hraško - jeden zo zakladateľov ZV7, venuje sa maľbe, kresbe a rôznym kombinovaným technikám.

Hrakojpg


Tomáš Jeništa - výtvarník pochádzajúci z Pezinka, jeho doménou je netradičná technika - maľba voskom, tzv. encaustica.

Jenitajpg


Jozef Kajan - kráľ airbrushu zo Pstruše, dlhoročný člen združenia.

Kajanjpg


Milan Krbaťa - jeden zo zakladajúcich členov, venuje sa prevažne abstraktnej tvorbe.

Krbaajpg


Martina Majcherová - venuje sa čiernobielej realistickej maľbe akrylom.

Majcherovjpg


Peter Petrinec - dlhoročný člen združenia, venuje sa scénografii, vizuálnym inštaláciám a fotografovaniu.

Petrinecjpg


Anna Rusinkovičová - zakladajúca členka združenia, grafička, maliarka a hlavne vychýrená keramikárka.

Rusinkajpg


Jaroslava Selešová - venuje sa maľbe a jej kombinácii s textilnou technikou. Do svojich obrazov vkomponováva šitú čipku.
Seleovjpg

Ján Smutný - venuje sa maľbe, grafike a kresbe.
Smutnjpg

Drahoslava Štempáková - zakladajúca členka združenia, venuje sa maľbe a kombinovaným technikám.
tempkjpg
Miro Trimay - fotograf z Banskej Bystrice, venuje sa dokumentárnej a umeleckej fotografii, fotokolážam a portrétnej fotografii. Svojím objektívom zachytáva miznúci svet.
Trimayjpg

Na záver chcem v mene ZV7 poďakovať všetkým, čo nás prišli podporiť. A bolo vás naozaj dosť, Stará radnica doslova praskala vo švíkoch a my môžme s istotou vyhlásiť tento ročník za mimoriadne úspešný - aj vďaka vám, milovníkom umenia.
 
Výstavu budete môcť vidieť až do 31.7.2020, kedy ju zbalíme a prenesieme len o kúsok ďalej - na zvolenské námestie, kde bude ešte v ten deň pokračovať výtvarným plenérom s názvom ATELIÉR POD NOSOM. Ale o tom až nabudúce...
DSC_0176jpg