#ZVOLEN

Už po štvrtý krát sa naše výtvarné združenie Zvolenská sedmička podieľa na maľovaní trojrozmerného nápisu #ZVOLEN, ktorý počas leta skrášľuje zvolenské námestie. Keďže písmená Z, V a L sme maľovali po minulé roky, tento rok sme vyberali z O, E a N a naša náhodná voľba padla na písmeno E (hešteg # už tradične patrí zvolenskému graffiti umelcovi Panika71 a ostatné písmená maľujú umelecké školy a centrá voľného času).

V rámci nášho združenia ZV 7 bola tentokrát maľovaním vybraného písmena poverená čisto ženská zostava v zložení - Michaela Högger a Martina Majcherová.

Dlho sme rozmýšľali nad motívom, pričom v hre boli abstraktné námety, opart aj popart, ale cítili sme, že to nie je ono... chcelo to niečo typicky slovenské a hlavne transparentné, aby si človek nemusel lámať hlavu, čo tým chcel autor povedať. Po viacerých návrhoch sme sa nakoniec dopracovali k výšivkovému motívu, konkrétne k modrej krížikovej výšivke. Takýto námet na prvý pohľad vyzerá úplne jednoducho, ale keďže sa jedná o vzor, ktorý sa pravidelne opakuje a ktorý je potrebné vsadiť do konkrétneho tvaru, smiech nás rýchlo prešiel – „Potrebujeme projekt!“ A tak sme zobrali pravítko, kalkulačku, kockovaný papier a hlavne gumu a pustili sa do nákresu vzoru výšivky v presnej mierke.  Bez tohto nákresu by sme sa pri maľbe písmena nepohli, nešlo totiž len o nejaký návrh, ale o presne vypočítaný plán, podľa ktorého sme odpočítavali štvorčeky a následne maľovali vzor. Preto sme aj podkladovú mriežku na písmene nakoniec nechali priznanú, ako dôležitú súčasť celého procesu tvorby.


1619671900679jpg1619671900690jpg


Aj napriek presnému návrhu, si maľba vyžadovala veľa času a sústredenia (vyše 30 hodín práce), ale naše úsilie stálo za to. Už po prvých „krížikoch“ vyzeral vzor veľmi sľubne a ako postupne pribúdal, utvrdzovalo nás to v tom, že sme vybrali dobre. Pre modrú farbu sme sa pritom rozhodli úplne náhodne. Podľa významu je to farba „zimy, po ktorej zákonite príde jar“ a to úplne vystihuje tento čas a to nielen, čo sa ročného obdobia týka. Zároveň symbolizuje nádej a predzvesť lepších časov, čo práve teraz veľmi potrebujeme.


1619671900686jpg 12-1jpg


"Krížiková výšivka, ktorej základom je krížikový steh, patrí medzi výšivky podľa počítanej nite. To znamená, že je pre ňu vhodná látka s pravidelnou plátnovou väzbou s dobre poznateľnými, hrubými niťami, ktroré sa dajú dobre počítať. Podľa sily nití v látke a vyšívacieho materiálu sa vyšíva cez dve až štyri nite počítané vodorovne i zvisle. Krížiková výšivka sa najčastejšie vyšíva podľa predkresleného, prípadne predtlačeného vzoru. V 19. storočí a prvej polovici 20. storočia sa v podobe krojovej výšivky vyskytovala takmer na celom území Slovenska a všeobecne u nás patrí k veľmi obľúbeným a rozšíreným. Prispieva k tomu zrejme aj skutočnosť, že v porovnaní s inými technikami je menej náročná a umožňuje ľahšiu reprodukovateľnosť vzorov."


1619796177927jpg 1619671900683jpg
Koncom mája sme preniesli hotové písmená na námestie a tam ich spoločne namontovali na pripravenú konštrukciu. Na záver ešte spoločná foto a je to! 
33jpg 22-1jpg
A tak je ďalšia umelecká akcia úspešne za nami. Aj keď sme tento rok maľovali len jedno písmeno, dalo nám poriadne zabrať. Už len nakresliť podkladovú mriežku bol skoro nadľudský výkon, ale popasovali sme sa s tým statočne. Je veľmi motivujúce niečo vymyslieť, dať tomu reálnu podobu a nakoniec sa tešiť z dobre vykonanej práce.
Prekonať tento ročník bude síce náročné, ale keďže už teraz padli návrhy na budúcoročný motív, verím že Zvolenská sedmička to opäť zvládne s gráciou.

25-1jpg
Použité zdroje:
www.slovienka.sk
www.ludovakultura.sk
www.vysivkar.sk