"O" ako osobnosti

Zvolenská sedmička sa už siedmy krát podieľa na maľovaní trojrozmerného nápisu #ZVOLEN, ktorý je počas leta ozdobou nášho krásneho námestia. Tento rok som štafetu prevzala ja, Martina Majcherová a vybrala som si písmeno O.

Óčko som vybrala preto, že je zrkadlovo rovnaké, čo bola prvá podmienka vzhľadom na geometrickú povahu môjho námetu, a tiež preto, že je to začiatočné písmeno slova Osobnosti, keďže po obsahovej stránke môj námet zahŕňa práve osobnosti mesta Zvolen.


14-3jpg

Prvým podnetom pre takúto "osobnostnú" tému bol chodník slávy, na ktorom v roku 2020 odhalili pamätné dlaždice štyrom zvolenským osobnostiam. V roku 2023 k týmto štyrom pribudli ďalšie tri a tým pádom bolo o prvých siedmich osobnostiach, ktoré budú na písmene, rozhodnuté. Zostávalo vybrať ďalšie, avšak najprv bolo treba určiť, koľko ich vlastne bude, resp. koľko sa ich na písmeno zmestí. Keďže som to celé poňala vo warholovskom štýle, pre ktorý je charakteristické opakovanie toho istého motívu, musela som rátať aj s tým, že každá osobnosť bude na písmene umiestnená aspoň dvakrát. 


21-2jpg
Ďalej bolo treba vopred určiť farby jednotlivých štvorcov, tak aby to bolo pestré a nerušivé zároveň... a tiež, ako presne budú tieto štvorce rozmiestnené, keďže musela byť dodržaná podmienka, aby jedna osobnosť nebola na rovnakom farebnom podklade dvakrát, s výnimkou čiernobielych, a zároveň musela byť zachovaná dostatočná vzdialenosť medzi rovnakými osobnosťami. Samozrejme, portréty osobností museli tiež spĺňať nejaké tie zásady správnej kompozície... no čo vám poviem... hotová alchýmia.

21-3jpg

Napočudovanie, nad tým, čo všetko som vlastne musela dodržať, som sa začala zamýšľať až teraz, keď píšem tento blog. Počas procesu tvorby to išlo nejako automaticky, štýlom „pozriem a vidím“.

Finálnej maľbe predchádzal podrobný návrh v presnej mierke, ktorý bol veľkou pomocou, ale aj tak som ho počas maľovania ešte viackrát menila.


17-2jpg
21-1jpg

Osobností som nakoniec, po konzultácii s kolegami zo ZV7, vybrala 15. Pri výbere som vychádzala z toho, aby to boli osobnosti pre Zvolenčanov rozpoznateľné, teda možno trochu viac mediálne známe... aby sa pri písmene rozbehla diskusia: „Toho poznám a túto tiež, a tohto som minule stretol...“ teda, aby to malo taký zábavno-hravý charakter. So Zvolenom je totiž spätých veľa zvučných mien a všetky by sa na toto písmeno aj tak nezmestili.

Čo sa týka samotného maľovania, musím povedať, že aj keď to bolo časovo náročné, práca mi išla pekne od ruky bez nejakých väčších problémov... a za to vďačím práve dôkladnej príprave. Nenadarmo sa vraví „ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku“. Nakoniec som veľmi rada, že som sa do toho pustila, aj keď na začiatku to bol trochu adrenalín a pochybnosti, ktoré ale rýchlo odvial prvý portrét pána Slezáčka.


28-1jpg51 2jpg53jpg


No a na záver Vám ešte predstavím všetky osobnosti aj s krátkou charakteristikou:

Rastislav Bohuš - scénograf, kostymér a maliar. V Divadle J. G. Tajovského vo Zvolene pôsobil v rokoch 1972 - 1991. Do zvolenského divadla nastúpil po skončení štúdia na VŠMU, ktoré absolvoval pod pedagogickým vedením profesora Vychodila. Svoju autorskú pečať vtlačil do vyše päťdesiatich inscenácií zvolenského divadla, vrátane inscenácií pripravených pre festival Zámocké hry zvolenské, z ktorých viaceré boli profilové. Výrazný tandem tvoril s režisérom Turčanom a Peterichom, spolupracoval aj s ďalšími režisérmi. Pamätné boli aj jeho plagáty k inscenáciám. Tvoril tiež nevšedné maľby, maľovaniu sa venoval aj po odchode z divadla.

o4jpg

Igor Danihel - etnograf, hráč na ľudové hudobné nástroje, tanečník, spevák, dlhoročný riaditeľ Podpolianskych slávností v Detve, od roku 1997 štátny intendant Podpolianskeho kultúrneho centra vo Zvolene, od roku 1998 riaditeľ Podpolianskeho osvetového strediska vo Zvolene. Účinkoval po celom svete s viacerými folklórnymi súbormi a ľudovými hudbami. Na fujaru hral i na audiencii u pápeža Jána Pavla II. či na prezentácii Slovenska v paláci UNESCO v Paríži v roku 2006 po zápise fujary do Zoznamu nehnuteľných pamiatok UNESCO. Je autorom spomienok huslistu Rinalda Oláha. V roku 2007 ocenený Cenou mesta Zvolen.

o6jpg
Zlatica Gillová - jedna z prvých absolventiek herectva VŠMU. Hneď po nástupe zo školy v roku 1955 ju režiséri v DJGT zahrnuli postavami roztopašných, ale i citlivých dievčat, v ktorých mohla uplatniť svoj šarm, temperament i životný optimizmus. Odohrala viac ako 160 hereckých postáv a z dosiek sa nevytratila ani po odchode do dôchodku. Za postavu ANNY v inscenácii Tichá noc, tmavá noc, získala Cenu Literárneho fondu. Ovenčená je tiež ďalšími cenami ako KVET KULTÚRY A UMENIA za celoživotnú vysokú umeleckú úroveň hereckého majstrovstva či CENA ČESTNÝ MOTÝĽ DJGT od jej domovského divadla, ktorému ostala celý život verná.
o10jpg

Jozef Golonka - bývalý slovenský hokejista (útočník) a tréner. Začínal s hokejom v klube Sokol NV Bratislava (predchodca Slovana Bratislava). V československej najvyššej súťaži odohral počas 14-tich sezón 332 zápasov a dal 298 gólov. V roku 1972 uzavrel kontrakt so Zvolenom (1. SNHL), kde hrával do roku 1975. Je držiteľom strieborných medailí zo ZOH 1968 a z MS 1965, 1966 a 1968 a bronzových medailí zo ZOH 1964 a z MS 1959, 1964 a 1969. V reprezentácii hral 134 krát, strelil 82 gólov. Je členom Siene slávy IIHF(1999), Siene slávy slovenského hokeja (2002), Siene slávy nemeckého hokeja (2004) a Siene slávy českého hokeja (2010).
o15jpg

Václav Ježek – jeden z najúspešnejších trénerov predchádzajúcej československej futbalovej histórie pod vedením ktorého, za asistencie Jozefa Vengloša, v roku 1976 v Belehrade získalo Československo titul majstra Európy. Futbal začal hrávať v svojom rodisku, vo Zvolene, potom pokračoval v Slavii Praha, Jaroměři, Úpiciach, Hradci Králové, Dukle Brno a v Liberci. V Liberci začal aj trénovať, potom viedol Duklu Praha, Spartu, s ktorou získal päť titulov majstra republiky. V závere svojej kariéry sa stal manažérom Slavie Praha.

o12jpg

Elena Kaliská - vodná slalomárka, odchovankyňa Slávie VŠLD Zvolen, majsterka Európy a víťazka Svetového pohára, úspešná olympionička: OH Sydney 2000 – 4. miesto, OH Atény 2004 – 1. miesto, OH Peking 2008 – 1. miesto, držiteľka Ceny mesta Zvolen za rok 2004, od roku 2008 Čestná občianka mesta Zvolen.

o11jpg
Jozef Klement - významný predstaviteľ Židovskej náboženskej obce, ktorého meno bolo známe nielen vo Zvolene, ale i v Banskej Bystrici, či na celom Slovensku. Popri poctivom podnikaní pod značkou KLEMO podporoval umenie, kultúru i množstvo verejných podujatí, či aktivít. Vďaka nemu vznikol projekt „Nezabudnutí susedia”, cez ktorý ľudia vo viac ako sto mestách a obciach naprieč našou krajinou čítajú každoročne mená obetí holokaustu a ich záchrancov, aby sa na nich nikdy nezabudlo.
o7jpg
Milan Lasica – zvolenský rodák, slovenský humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák. Spolu s Júliusom Satinským vytvorili najobľúbenejšiu komickú dvojicu v bývalom Česko-Slovensku vo svojej dobe. Držiteľ ocenení r. 1997 – Krištáľové krídlo za celoživotné dielo spoločne s Júliusom Satinským, 2003 – nositeľ medaily Za zásluhy I stupeň (Česko), 2005 – Pribinov kríž II. Trieda, 2006 – Novinárska cena v kategórii Najlepší krátky publicistický príspevok v printových médiách za stĺpčeky v časopise .týždeň, 2015 – na 35. ročníku Kremnických gagov získal Zlatého gunára za celoživotné dielo.
o13jpg
Ján Lašák - slovenský hokejový brankár. S hokejom začínal v HKm Zvolen. V sezóne 2001/02 sa stal prvým slovenským brankárom v NHL. Slovensko reprezentoval na MS juniorov 1999, kde pomohol v zisku bronzovej medaily. V seniorskej kategórii sa zúčastnil majstrovstiev sveta v rokoch 2000 (striebro), 2001, 2002 (zlato), 2003 (bronz), 2004, 2005, 2006, 2008, 2009 a 2011. Zúčastnil sa aj ZOH 2006 v Turíne. Niekoľko rokov bol slovenskou brankárskou jednotkou. Spolu v reprezentácii odchytal 65 zápasov. Nosí reprezentačný dres s číslom 25.
o8jpg
Martin Mázor - v médiách pracoval od roku 1981; v regionálnych aj celoslovenských, printových aj elektronických. Aktívne sa zúčastňoval aktivít na Pustom hrade už od začiatku výskumu. Bol aj pri založení občianskeho združenia Priaznivci Pustého hradu. V roku 2008 dostal za tridsaťročnú pracovnú a publikačnú činnosť od Mestského zastupiteľstva vo Zvolene Cenu mesta Zvolen. V roku 2009 ho zaradili medzi literárne osobnosti Zvolena a okolia. Vydal niekoľko publikácií, najmä s tematikou zvolenského regiónu. Jeho mamou bola známa folkloristka a pedagogička Mária Mázorová, ktorá vo Zvolene založila detský folklórny súbor Zornička a stála aj pri založení folklórneho súboru Marína.
o1jpg
Andrej Mojžiš - herec Divadla Jozefa Gregora-Tajovského vo Zvolene, od roku 1953 vo zvolenskom divadle stvárnil vyše 150 dramatických postáv, účinkoval v desiatkach filmoch, v televíznych a rozhlasových inscenáciách, v dabingu. 1. januára 2007 mu prezident Slovenskej republiky udelil vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky. Je držiteľom Ceny Jozefa Krónera za celoživotné dielo za rok 2000, Ceny za celoživotné dielo pri realizácii rozhlasových hier na Festivale pôvodnej slovenskej rozhlasovej hry v roku 2005, laureátom Ceny predsedu BBSK za celoživotné dielo a prínos k rozvoju hereckého umenia na Slovensku, v roku 2009 získal ocenenie BBSK Kvet umenia a v roku 1998 Cena mesta Zvolen.
o2jpg
Roman Rjachovský - slovenský filmový a televízny architekt. Pôsobil ako architekt v Československej televízii Bratislava a v Slovenskej filmovej tvorbe. Venoval sa divadelnej scénografii, spolupracoval s Divadlom Jonáša v Prešove, Novou scénou a so Slovenským národným divadlom v Bratislave. Jeho doménou sa stali činoherné inscenácie a televízne adaptácie literárnych predlôh. Spolupracoval na vyše 300 filmoch, televíznych a divadelných inscenáciách či zábavných programoch. Robil scénu pre televízne seriály Mafstory, Ordinácia v Ružovej záhrade, Panelák, Profesionáli. V roku 2003 získal ocenenie Zlatá kamera za celoživotný prínos do oblasti filmového umenia.
o5jpg
Vladimír Rohoň - nastúpil do umeleckého súboru DJGT v roku 1974 po prvom angažmáne v Českých Budějoviciach. V roku 2006 získal Cenu Jozefa Kronera za najlepší herecký výkon v divadelnej sezóne 2005/2006 za postavu Hokeho Coleburna v hre Alfreda Uhryho Šofér slečny Daisy, v roku 2009 Prémiu Literárneho fondu za postavu Illa v hre Návšteva starej dámy, v roku 2012 a 2017 získal Cenu Literárneho fondu a v r. 2022 ocenenie Kvet kultúry a umenia za dlhodobé výsledky v oblasti umenia i záujmovej umeleckej činnosti.
o14jpg
Juraj Slezáček - slovenský herec a divadelný pedagóg. Od roku 1985 nositeľ titulu zaslúžilý umelec. Stvárnil desiatky postáv ako herec na javisku Činohry SND, v televízii a filme. Od roku 1979 zastával funkciu umeleckého šéfa činohry SND. Venoval sa aj pedagogickej práci spočiatku ako pedagóg (docent - 1988) a v rokoch 1996 – 2002 ako dekan Činohernej a bábkarskej fakulty VŠMU v Bratislave.
o9jpg
Štefan Šafárik - herec Divadla Jozefa Gregora-Tajovského vo Zvolene, v ktorom pôsobí od roku 1967 a vytvoril tu vyše stovky postáv z našej i svetovej dramatickej tvorby, niekoľkonásobný držiteľ Ceny MOTÝĽ pre najpopulárnejšieho herca Divadla Jozefa Gregora-Tajovského vo Zvolene, držiteľ Ceny mesta Zvolen za rok 2002.
o3jpg