Frida Kahlo, alebo Viva la Vida

O tom, že namaľujem Fridu som rozmýšľala už dlhšie, ale nakoniec som to vždy z nejakého dôvodu posunula na neskôr. A asi to tak malo byť. Frida si jednoducho musela počkať na ten správny čas, akoby vzniklo nejaké paralelné prepojenie medzi jej ťažkým životom a ťažkým obdobím, ktoré teraz prežívame my.
Nebudem tu písať o živote Fridy, asi všetko sa už niekde napísalo, alebo povedalo. Pravdou však zostáva, že si toho preskákala naozaj dosť a ako to pri umelcoch býva, následne sa to odrazilo aj v jej tvorbe. Ak ste ale predsa len o Magdalene Carmen Frida Kahlo y Calderón nepočuli, odporúčam pozrieť si jej životopisný film s názvom Frida so Salmou Hayek v hlavnej úlohe. 

IMG_20200326_162230jpg

Ako každý svoj obraz, aj tento som začala maľovať takým voľnejším tempom. Keď sa však maľba preklopila do druhej polovice a Frida sa na mňa začala z plátna usmievať, inšpirovalo ma to a obraz som za pár dní úspešne dokončila.
V rámci tej správnej atmosféry som si prečítala o Fride pár článkov a pritom som natrafila na jeden jej krásny, ale zároveň veľmi smutný citát. Vo svojom životopise z r. 1953 Frida napísala:
"Maľovanie napĺňalo môj život. Prišla som o tri deti a mnoho ďalších vecí, ktoré by môj strašný život dovŕšili. To všetko nahradilo maľovanie. Myslím, že práca je najlepší liek."

IMG_20200401_180500jpg

Tento Fridin výrok ma veľmi oslovil, presne v ňom vyjadrila ako veľmi človek potrebuje v živote niečo, čo ho napĺňa a posúva vpred, čo je akýmsi hnacím motorom, dobíjačom energie, vďaka čomu aj po stýkrát vstane a ide ďalej. A o to viac tieto slová naberajú na význame práve teraz, keď väčšinu času trávime doma a perspektívy nie sú úplne jasné. Takže... čo dodať? Hlavne neprepadnúť nečinnosti, pokiaľ máme tú možnosť využime ju a robme to, čo nás baví. Človek si najlepšie vyčistí hlavu pri nejakej činnosti a ten prílev endorfínov potom, určite stojí za to... ja už rozbaľujem ďalšie plátno a teším sa na ďalší obraz. A nielen na hotový obraz - vychutnávam si celý proces maľby - od výberu motívu až po posledný ťah štetca, pretože ako povedal klasik "aj cesta môže byť cieľ'.
Všetkým vám prajem krásny deň plný ciest a cieľov a hlavne veeeeľa endorfínov. Viva la Vida!

Názov obrazu: FRIDA, r. 2020
Rozmer: 55x75 cm
Technika: akryl na plátne, použité akrylové farby Daler-Rowney a maliarske plátno na ráme PROFI, všetko nájdete na https://www.artmie.sk

FridajpgA v rámci relaxu odporúčam:

https://www.martinus.sk/?uItem=316951
https://www.martinus.sk/?uItem=645761
https://www.csfd.cz/film/15093-frida/prehled/
https://www.freefilm.to/film/frida