Ateliér pod nosom 2021, alebo Stonehenge na zvolenskom námestí...

Letný výtvarný plenér združenia umelcov Zvolenská sedmička nás tento rok tak trochu preniesol do doby kamennej. Počas neho totiž na námestí vyrástli tri kartónovo-kamenné stavby nenápadne pripomínajúce pôvodný Stonehenge v Anglicku. Tieto megalitické stavby mali v minulosti hlavne kultový charakter a aj keď umenie a kult nemajú veľa spoločného, náš zámer to neprekazilo a tak ako človek praveký, aj my sme po sebe zanechali stopu v podobe pomaľovaných krabíc.

1_postcardjpg

Toto zaujímavé spestrenie našej maľovacej akcie navrhol Peter Petrinec, ktorý zároveň zabezpečil všetky technické detaily, vrátane zaťaženia a základného náteru, tak aby boli steny jednotlivých krabíc pripravené na okamžitú maľbu a aby nám ich neodfúklo. Spolu s Mariánom Haasom ich potom už len vhodne rozmiestnili a nainštalovali v priestore parku na zvolenskom námestí.


13jpg 10jpg 3_postcardjpg

O samotné „Performance Art“ sa priamo počas trvania plenéru postarali členovia ZV7 – Ivan Gertli, Anna Rusinkovičová, Jana Faltinová, Milan Krbaťa, Jozef Kajan a Martina Majcherová, ktorí na škatuliach nenechali ani nitku suchú, či vlastne ani „plôšku voľnú“.

A tak boli v priebehu popoludnia všetky tri škatule o rozmeroch 60x60x170 cm zaplnené originálnymi výtvormi týchto umelcov, ktorí nám o tom, čo vlastne ich maľby vyjadrujú a aké posolstvo v sebe nesú, prezradili čosi viac.


Ivan YWAN Gertli„Moje dielo má názov „Najvernejší kamarát“ a to v podstate hovorí za všetko. Psík sa volá Benny a v skutočnosti je čierny, ja som ho však namaľoval v hnedých odtieňoch, ako spomienku na nášho prvého jazvečíka."

4_postcardjpgGertli2jpg


Anna Rusinkovičová„Rozpíjanie a stekanie akvarelových farieb náhodne vytvorilo na stene krabice akési postavy a potom už zapracovala fantázia, ktorá mi pošepla, že by to mohla byť skupinka ľudí na prechádzke, napríklad niekde v prírode.“

7_postcardjpg 8_postcardjpg
Jana Faltinová„Touto maľbou som chcela vyjadriť, ako sa vedia tri základné farby spolu pohrať, zmiešať a ľúbiť na pozadí letnej búrky... záverečný pohľad na dokončené dielo mi napokon vnukol trochu netradičný názov „Zubný röntgen“.“
Faltin1jpg5_postcardjpg

Milan Krbaťa„Tak ako pri mojich obrazoch, ani tento výtvor nemá názov. Nechaj pracovať fantáziu a hľadaj, čo uvidíš?“

6_postcardjpg

Jozef Kajan„Som síce trochu bokom, ale „Pozerám sa na vás“.“

6jpg 10_postcardjpg11_postcardjpg


Martina Majcherová„Zvolila som úplne jednoduchý, minimalistický motív, tak aby som stihla spraviť aj zopár fotiek z našej krásnej akcie. Dielo má názov „Brezový háj“.“

9_postcardjpg


Tento rok sa k nám pripojili aj tí neskôr narodení – Miško Kollár so svojou sestričkou Peťkou, ktorí s nami celé popoludnie bez problémov držali krok a maľovali s takým nadšením, že aj profesionáli by sa mohli od nich učiť. Vytvorili pritom úžasné dielka a ešte stihli aj sedieť nášmu dvornému portrétistovi Milanovi Hraškovi, ktorý tento rok odportrétoval priam rekordný počet záujemcov.
Detijpg12_postcardjpgHrako1jpg13_postcardjpg

Svoje maľby s nami vystavoval aj náš dlhoročný externý člen Peter Hotra, ktorý sa okrem maľovania venuje aj písaniu a tento rok už stihol vydať zbierku básní „Haiku". Michaela Högger je našou najnovšou členkou a jej doménou sú veľkoformátové plátna s abstraktnými motívmi, začiatkom roka absolvovala výstavu „Retrospektíva" v Galérii na Tehelnej vo Zvolene.


2_postcardjpg

Záver patril už tradične hudbe. Tentokrát nám prišla zahrať folková kapela ŠANTÁN až zo Žiliny, ktorú vedie náš kamarát výtvarník Igor Cvacho. Kapela vystupuje v zložení Igor Cvacho – gitara, ústna harmonika, spev, Dede Gamboš – bicie, spev a Teodor Dodo Duchovič – akordeón, spev.


14_postcardjpg19jpg
Veľkým plusom tohto plenéru je to, že sa koná priamo v centre diania a plne v súlade so svojím názvom, teda priamo „pod nosom“ všetkých ľudí idúcich okolo... a v meste sa ich v také prázdninové piatkové popoludnie premelie naozaj dosť. Každý má možnosť pristaviť sa, pokochať sa vystavenými dielami, či sledovať samotný proces tvorby. A pritom sa trochu tej umeleckej atmosféry na každého, chtiac, či nechtiac, nalepí. 
15_postcardjpg15-1jpg

Podporiť nás prišli aj ďalší kolegovia z umeleckej branže - aforista Ľudo Majer z Banskej Bystrice, rezbár Milan Malček a fotograf Jaroslav Švábenský z Detvy a novinár, zvolenčan, Martin Tarzan Mázor, ktorý naše akcie vždy rád spropaguje medzi širokou verejnosťou.

A tak môžeme zodpovedne prehlásiť, že cieľ sme splnili a umenie sme ľuďom priamo pod nos naservírovali. Dovidenia o rok priatelia!